skip to main content
Logo, navigeer naar de homepage particulier

Concept information

Preferred term

overdracht door fusie of splitsing rechtspersoon  

Definition

  • Een overdracht door fusie of splitsing is het door de fusie of splitsing onder algemene titel overgaan van een zakelijk recht.

Scope note

  • Er bestaan twee vormen van splitsing van een rechtspersoon. Zuivere splitsing en Afsplitsing. Zuivere splitsing is een rechtshandeling waarbij het vermogen van een rechtspersoon die bij de splitsing ophoudt te bestaan onder algemene titel wordt verkregen door twee of meer andere rechtspersonen. Afsplitsing is de rechtshandeling waarbij het vermogen of een deel daarvan van een rechtspersoon die bij de splitsing niet ophoudt te bestaan onder algemene titel wordt verkregen door een of meer andere rechtspersonen waarvan tenminste een lidmaatschapsrechten of aandelen in zijn kapitaal toekent aan de leden of aan aandeelhouders van de splitsende rechtspersoon of waarvan tenminste een bij de splitsing door de splitsende rechtspersoon wordt opgericht.

Description

  • Een overdracht door fusie of splitsing is dat een zakelijk recht onder algemene titel overgaat naar een andere rechtspersoon als gevolg van een fusie of een splitsing. Fusie is een rechtshandeling van twee of meer rechtspersonen waarbij een van deze twee rechtspersonen het vermogen van de ander verkrijgt of een nieuw opgerichte rechtspersoon het vermogen verkrijgt. Splitsing is de rechtshandeling waarbij (een deel van) het vermogen van een rechtspersoon die mogelijk bij de splitsing ophoudt te bestaan onder algemene titel wordt verkregen door twee of meer andere rechtspersonen.

URI

http://brk.basisregistraties.overheid.nl/id/concept/OverdrachtDoorFusieOfSplitsingRechtspersoon

Download this concept:

RDF/XML TURTLE JSON-LD Created 1/25/08