skip to main content
Logo, navigeer naar de homepage particulier

Concept information

Basisregistratie > basisregistratie Kadaster

Preferred term

basisregistratie Kadaster  

Definition

  • De Basisregistratie Kadaster is een basisregistratie, bestaande uit administratieve gegevens met betrekking tot onroerende zaken en de landelijke kadastrale kaart.

Broader concept

Broader concepts

Narrower concepts

Narrower concepts (partitive)

Entry terms

  • BRK
  • Kadastrale Registratie

Scope note

  • De Basisregistratie Kadaster is een administratie waarin de rechtstoestand en de feitelijke gesteldheid van onroerende zaken zijn opgenomen. Bijhouding van de Basisregistratie Kadaster vindt plaats onder andere naar aanleiding van ter inschrijving aangeboden stukken (art. 54 Kadasterwet). De Basisregistratie Kadaster en de kadastrale kaarten behoren NIET tot de Openbare Registers. De Basisregistratie Kadaster heeft verschillende functies: (1) Het verschaffen van toegang tot de openbare registers. De Basisregistratie Kadaster bevat namelijk een verwijzing naar het kenmerk, waaronder stukken in het openbaar register zijn opgenomen. Voor ingeschreven stukken is dit het deel en nummer van inschrijving. Voor 4d stukken is dat een doorlopend volgnummer; (2) Het verschaffen van een overzichtelijke en systematische weergave van gegevens betreffende de rechtstoestand van onroerende zaken en de feitelijke gesteldheid van die zaken. Dit overzicht heeft formeel geen juridische betekenis (de kadastrale eigenaar is niet altijd de juridische eigenaar), doch in de praktijk wordt daar grote betekenis aan toegekend. De kadastrale tenaamstelling is bijvoorbeeld uitgangspunt voor belastingheffing. Bij landinrichtingsprojecten en onteigening vindt vaststelling van de rechthebbenden plaats via de Basisregistratie Kadaster.

Description

  • De Basisregistratie Kadaster is een verzameling gegevens over grond, rechten en rechthebbenden en de kadastrale kaart. De registraties voor schepen en luchtvaartuigen zijn geen basisregistraties maar wel kadastrale registraties.

URI

http://brk.basisregistraties.overheid.nl/id/concept/BasisregistratieKadaster

Download this concept:

RDF/XML TURTLE JSON-LD Created 1/25/08