skip to main content
Logo, navigeer naar de homepage particulier

Concept information

Preferred term

mandeligheid  

Definition

  • Mandeligheid is wanneer een onroerende zaak gemeenschappelijk eigendom is van eigenaars van twee of meer erven en door hen tot gemeenschappelijk nut van die erven wordt bestemd bij een tussen de eigenaars opgemaakte notariĆ«le akte en deze akte is ingeschreven in de openbare registers.

Broader concept

Broader concepts

Scope note

  • Mandeligheid is een afhankelijk recht: indien een der erven overgedragen wordt, houdt dit ook in dat het aandeel in de mandelige zaak overgedragen wordt. Omgekeerd is overdracht van genoemd aandeel - los van het erf - in het algemeen onmogelijk. Een vordering tot verdeling, die bij gewone gemeenschappelijke eigendom bestaat, is uitgesloten. Mandeligheid komt vaak voor bij gemeenschappelijke achterpaden, parkeerplaatsen en dergelijke.

Description

  • Een mandelig perceel is een stuk grond dat eigendom is van meerdere personen of partijen, waarbij elk van hen een aandeel heeft in het geheel. Dit betekent dat de eigenaren gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het beheer, onderhoud en de kosten van het perceel. Mandelige percelen komen vaak voor bij gemeenschappelijke paden, opritten, binnenplaatsen, tuinen, parkeerplaatsen, en andere gedeelde ruimtes.

URI

http://brk.basisregistraties.overheid.nl/id/concept/Mandeligheid

Download this concept:

RDF/XML TURTLE JSON-LD Created 1/25/08