skip to main content
Logo, navigeer naar de homepage particulier

Concept information

voorkeursterm

executoriale verkoop  

definitie

  • Een executoriale verkoop is de openbare verkoop van een registergoed ten overstaan van een bevoegde notaris, indien de schuldenaar in verzuim is met de voldoening van een vordering.

toelichting

  • Executoriale verkoop vindt meestal plaats nadat een schuldeiser, zoals een bank of een andere financiële instelling, een vonnis heeft verkregen tegen een schuldenaar. Dit vonnis bevat een bevel tot betaling van de schuld en als de schuldenaar niet betaalt, kan de deurwaarder of een andere bevoegde instantie de eigendommen van de schuldenaar in beslag nemen en verkopen om de schuld te voldoen. Deze verkoop kan verschillende soorten eigendommen omvatten, een schip, een vliegtuig, een huis of grond van de schuldenaar. De opbrengst van de verkoop wordt vervolgens gebruikt om de openstaande schuld en eventuele bijkomende kosten te betalen.

uitleg

  • Executoriale verkoop is dat als iemand zijn financiële verplichtingen niet nakomt, de schuldeiser naar de rechtbank kan stappen en een vonnis kan verkrijgen. Met dit vonnis kan een gerechtsdeurwaarder worden ingeschakeld om eigendommen van de schuldenaar te verkopen. De opbrengst van deze verkoop wordt gebruikt om de schulden af te lossen.

URI

http://brk.basisregistraties.overheid.nl/id/concept/ExecutorialeVerkoop

Download dit concept:

RDF/XML TURTLE JSON-LD Gemaakt 25-01-2008