skip to main content
Logo, navigeer naar de homepage particulier

Concept information

Voorkeursterm

onderbewindstelling  

Definitie

  • Een Onderbewindstelling is het ontnemen van het beheer over één of meer goederen en overdragen van het beheer aan een bewindvoerder

Toelichting

  • De onderbewindgestelde blijft wel handelingsbekwaam. Bewind kan worden ingesteld voor een bepaalde of onbepaalde tijdsduur. Tijdens het bewind komt het beheer over de onder bewind staande goederen toe aan de bewindvoerder. Tijdens het bewind kan de rechthebbende slechts met medewerking van de bewindvoerder of met machtiging van de kantonrechter over de onder bewind staande goederen beschikken. Er bestaan verschillende vormen van onderbewindstelling, namelijk ten aanzien van bescherming van meerderjarigen; onder voogdij staande minderjarige; goederen van de afwezige; goederen van ontbonden rechtspersonen; goederen die bij erfstelling over de hand werden vermaakt; het vermogen van degene die surseance van betaling heeft aangevraagd.

Beschrijving

  • Een onderbewindstelling van een meerderjarige is een besluit van de rechter dat iemand een of meer eigendommen niet meer zelf mag beheren. De rechter wijst iemand anders aan die deze eigendommen gaat beheren. Dat is de bewindvoerder.

URI

http://brk.basisregistraties.overheid.nl/id/concept/Onderbewindstelling

Download dit concept:

RDF/XML TURTLE JSON-LD Gemaakt 25-01-2008