skip to main content
Logo, navigeer naar de homepage particulier

Concept information

voorkeursterm

ondercuratelestelling  

definitie

  • Ondercuratelestelling is een uitspraak van de kantonrechter waarbij een meerderjarige het beheer en de beschikking over zijn goederen is ontnomen.

toelichting

  • Een ondercuratelestelling kan plaatsvinden wanneer een persoon wegens een geestelijke of lichamelijke toestand, of wegens gewoonte van drank- of drugsmisbruik, al dan niet met tussenpozen, niet in staat is of bemoeilijkt wordt zijn belangen behoorlijk waar te nemen. Iemand die onder curatele staat, is handelingsonbekwaam. Dit betekent dat hij zonder toestemming van de curator geen rechtshandelingen kan verrichten. Bijvoorbeeld de overdracht van een huis. Alle lopende ondercuratelestellingen zijn opgenomen in het openbare curateleregister. Een ondercuratelestelling kan worden ingeschreven in de openbare registers. Dit resulteert in een aantekening in de BRK.

uitleg

  • Een ondercuratelestelling is een juridische maatregel waarbij de rechter iemand als "onder curatele gesteld" verklaart. Dit gebeurt wanneer deze persoon niet in staat is om zijn of haar eigen financiële en persoonlijke zaken te beheren vanwege bijvoorbeeld geestelijke of verstandelijke beperkingen, verslaving, of andere problemen.

URI

http://brk.basisregistraties.overheid.nl/id/concept/Ondercuratelestelling

Download dit concept:

RDF/XML TURTLE JSON-LD Gemaakt 25-01-2008