skip to main content
Logo, navigeer naar de homepage particulier

Concept information

voorkeursterm

tenaamstelling  

definitie

  • Een tenaamstelling is een registratie van een persoon die (een aandeel in) een zakelijk recht heeft op een kadastraal object.

alternatieve term

  • Kadastraal gerechtigde

toelichting

  • Een tenaamstelling vormt de relatie tussen een Recht en een Persoon en geeft aan welk recht, met uitzondering van hypotheek en beslag, door een Persoon wordt uitgeoefend op een Kadastraal object. Een tenaamstelling heeft betrekking op het recht van eigendom of op een beperkt recht dat rust op één Kadastraal object. Met een beperkt recht op een Kadastraal object wordt erfpacht, opstal, ed. bedoeld, maar ook bijvoorbeeld huur en lease (van Luchtvaartuigen). Een zakelijk (beperkt) recht kan in de BRK onder een voorwaarde tenaamgesteld zijn: * onder ontbindende voorwaarde: de tenaamstelling eindigt na het plaatsvinden van een gebeurtenis * onder tijdsverloop: de tenaamstelling eindigt op een vooraf overeengekomen tijdstip. De voorwaarde wordt als een aantekening vermeld bij de desbetreffende tenaamstelling onder verwijzing naar het stuk waarin de voorwaarde is omschreven. Een tenaamstelling onder een opschortende voorwaarde is feitelijk geen tenaamstelling. Het zakelijk recht wordt in de BRK pas tenaamgesteld nadat uit een in de openbare registers ingeschreven stuk blijkt dat de opschortende voorwaarde is vervuld. Indicatie omvang: Initieel 25.500.000

uitleg

  • Een tenaamstelling is een registratie van persoon die een zakelijk recht op een kadastraal object heeft. Een persoon kan ook een aandeel in een zakelijk recht hebben.

URI

http://brk.basisregistraties.overheid.nl/id/concept/Tenaamstelling

Download dit concept:

RDF/XML TURTLE JSON-LD Gemaakt 25-01-2008